YMG : " ISIRGAN OTU’NUN YARARLARI VE KULLANIM ALANLARI "

'NOSTALJİ'DEN KALAN YAZILAR

Yunus Murat Güztoklusu'nun kaleminden

" ISIRGAN OTU’NUN YARARLARI VE KULLANIM ALANLARI "

" Yöremizin 57 yıllık gazetesi Yeni Şebinkarahisar’ın 28 Ekim 2014 tarihli sayısında yayınlanan ‘’ISIRGAN OTU, YENİ GEÇİM KAYNAGI OLABİLİR’’ başlıklı yazı dikkatimi çekti

1960’lı yılların başında ‘’GELİNBACI’’lakabıyla tanınan anneannemin yanında KIRKGÖZ Mahallesi’nin KIRKGÖZ Mahallesi’nin KADIOGLU çarşısında yer alan BAHÇELER İLKOKULU’nda okurken onun sık sık yabani biçimde yetişen ISIRGAN OTLARI’nı toplayarak yaptığı ISIRGAN YAĞLACI’nın tadı damağımda kalmıştı.Bu otla ilgili sonraki yıllarda artan ilgi ve hakkında ortaya çıkan olumlu haberler bana hep çocukluğumun bu olumlu lezzetini anımsatıyor,neden bu ürünün yaygın üretiminin ve tüketiminin olmadığını düşündürüyordu.

Gazetemizin haberinde Samsun 19 MAYIS UNİVERSİTESİ’ne bağlı BAFRA YÜKSEK OKULU öğretim uyelerinden Sayın Prof.Dr.Ali Kemal Ayan’ın açıklamalarına göre geliştirilen proje kapsamında ISIRGAN OTU’nun gövdesindeki liflerden tekstil sektöründe kullanılmak istendiği anlaşılıyor.

AYAN’a göre Samsun,Ordu,Giresun vb. gibi bol yağış alan yerlerde yaygınlaştırılacak ISIRGAN TARLA’ları ile Karadeniz Bölgesi’nin artırdığı bakteriyel özelliklere sahip pamuğu olacakmış.

Sağlıklı beslenme açısından önemli bir gıda maddesi olarak bildiğimiz ISIRGAN OTU’nun gövdesi lif haline getirilerek ,tekstil sektöründe yeğlenen bir ürünmüş.Çünkü bu lifler kopması zor dayanıklı olmasına karşın yumuşak olması nedeniyle bu liflerin kullanıldığı kumaşlar ipeksi bir yüzeye sahip ve serin tutucuymuş.Vücutta oluşan teri hemen emen ,ultraviye ışınlarını engelleyen ,anti-bakteriyal yapısı nedeniyle deride alerjiye yol vermeyen,çabuk ütü tutan özellikleri nedeniyle Avrupa’da tekstil sektöründe tutulan bir ürünmüş.

Özellikle Almanya II.Dünya Savaşı’nda pamuk tedarikinde zorlandığı için askeri üniformalarını ısırgan lifinden yapmaya başlamış.O yüzden bu ülkede iyi tanınıyor ve tutuluyormuş.

Sayın Hoca’mızı bu uygulamaya ve üretime dönük araştırmaları nedeniyle candan kutlar,yöremiz insanlarını bu buluşcu ekonomik girişimlerine katılımını diliyorum.

15 Kasım 2014

Yunus Murat Güztoklusu

sebinmedya.com yazarı "