SKT : " ADINI FATİH SULTAN MEHMET VERDİ "

'NOSTALJİ'DEN KALAN YAZILAR

Seher Keçe TÜRKER'in Kaleminden;

" ADINI FATİH SULTAN MEHMET VERDİ "

"Şebinkarahisar'ın il olması hakkında söylenmedik söz kalmadı. Sesimizi gereği gibi duyurmayı başaramadık diyeceğim ama bunun için ses çıkarmak mı lazım diye de soruyorum. 'Hak verilmez alınır.'denir. Şebinkarahisar, il olmayı hak etmiş zaten. Şebinkarahisar, sadece elde ettiği hakkın geri verilmesini istiyor. Bu konuda da çok haklıdır. İlk önce savaşlar, yangınlar, depremler sonucu ortaya çıkan göçler şehre nüfus kaybı yaşatmıştır. Başka siyasi neden yoksa nüfus düştüğü için il hakkı alınmış, diyelim. Bu durumda Şebinkarahisarlılar ne yapabilirlerdi? Çocukların yetişmesi, okuması gerekir, iyi yuva kurmaları istenir; bu şartta insanlar çocuklarını başka şehirlere yollamak hatta yanlarında gitmek zorunda kalmışlardır. İlde iş gücü azalınca yani üretilen satılmayınca, ihtiyaçlar bulunamayınca ister istemez dayanma gücü tükenen insanlar yavaş yavaş başka yerlere gitmişlerdir. Büyük bir çoğunluk memleketiyle bağını koparmamıştır. Şebinkarahisar'a bir katkı vermek için uğraşılmıştır. Uğraşmaya da devam etmektedirler. Her şeye rağmen Şebinkarahisar'ın nüfusu 60bine yaklaşmıştır. Zamanımızda il olmak için nüfusun önemi yok bence... Şimdiye kadar az nüfuslu yerler çeşitli nedenlerle il yapılmıştır. Hem de geçen seksen yıl içinde Şebinkarahisarlıların göç etmemesi ve gidenlerin geri dönmeleri için bu eski ile ne yapılmıştır? Benim bildiğim, gördüğüm hiçbir şey... Neredeyse; Fatih Sultan Mehmet'in verdiği ad değişmedi diye sevineceğim.

Nasrettin Hocanın dediği gibi 'Hırsızın hiç suçu yok mu?' Önce yazdığım yazıların birinde bu duyarsızlık sürerse Şebinkarahisar 'köy' olur demiştim. Bu bir ceza mı? Cezaysa neyin cezası! Hep bir ile sığındırmışlar; insanın inanası gelmiyor. Hem de ilgisi olmayan yerlere bile dâhil edilmiş bu topraklar. Burada yaşayanlar dama taşı olmuş yani... Buna rağmen Şebinkarahisarlılar geleneklerini, göreneklerini kaybetmemişler, sürdürmeyi, kuşaktan kuşağa aktarmayı başarmışlardır.

Bir zamanlar Şebinkarahisar kıymetliydi, önemliydi de şimdi bu değerlerden ne kaybetti. Onu, görmezden, bilmezden gelmenin nedeni nedir? Aslında yapılması gereken iş; bu toprağın insanından af dileyerek sorunu sonlandırmayı istemektir; 'seksen yıl sizin için parmağımızı bile oynatamadık, köy muamelesi yaptık,' diye.

Sözün özü son gelişmelere göre; Şebinkarahisar, merkez kabul edilerek çevresiyle bütünleşip büyük bir il olmayı hak ediyor. Bu saatten sonra Şebinkarahisar, yeniden bir yere sığındırılırsa kalbimiz artık tamiri imkânsız şekilde kırılır, bunu bilesiniz.

Bugün ve her zaman güneşin altın tozları sizleri bulutsuz gökyüzüyle kucaklasın.

Seher Keçe Türker

12 Kasım 2012

www.sebinmedya.com

Yazarı"