ST : " PLAKET DERNEKÇİLİĞİ "

NOSTALJİ'DEN KALAN YAZILAR

Sadi Toygar'ın Kaleminden;

" PLAKET DERNEKÇİLİĞİ "

"Televizyonlarda ve Dernek toplantılarında son günlerde bir plaket bolluğu aldı başını gidiyor. Kim kime neye göre plaket veriyor anlamış değilim. Kimisi yapılan güzel çalışmalar için plaket verirken, kimisi ise köyüne hayır işini yapana, kimine de bana göre masrafsız, baştan savma bir ödül verme gibi bir şey oluyor.

Her fırsatta bir yolunu bulup, birbirimizi plaketler ile donatıyoruz

Toplantılarda ve haber peşinde koştuğumuz ortamlarda görüyoruz,verilen plaketler, neye göre verilir, niçin verilmesi icap etmiştir, alan ne yapmış da bu plakete hak kazanmış ne yapmıştır.Program sunucusu çağırıyor, Sayın M......plaketini almak için buraya çağırıyoruz, onun arkasından, plaketini vermek üzere Sayın S...... buraya çağırıyoruz, alanda, veren de ne için aldığını, verdiğini bilmiyor, topluma da ne yazık ki bir açıklaması da yapılmıyor.

Peki bu Plaketler ne işe yarar? Çalışırken iş yerimizin, emekli olunca evimizin en güzel yerini süsler, mesleğinde başarılı olmuş, ilim irfan sahibi imajını taşımamızı sağlar.

Plaketinde aslında çok ulvi görevi vardır. Vatanına, milletine, devletine, yöresine halkına üstün hizmetler yapan kişilere verilir.

Bir alanda üstün başarı göstermiş olan kişilere ya da önemli bir organizasyonun katılımcılarına verilen manevi değeri yüksek nesne plakettir. Plaketler kimi zaman kurumların adlarına da düzenlenebilir. Genel itibarı ile bir merasim düzenlenerek sahiplerine teslim edilirler.

Bunların maddi bir anlamı yoktur, manevi değeri vardır, parayla pulla ölçülmez, sadece gönüllere girer. Bu manevi ödül gelecek nesillere, torunlara güzel bir örnek olsun diye evlerinin bir köşelerine teşhir ederler. Yani plaket teşekkürü, vefayı, iyi niyeti ve bundan sonra yapılacak işlerin teşvik edilmesine aracı olur.

Plaket bolluğunda, plaket alamayanlar da zaten herkese veriliyor, verilmesinden de kaygı taşımıyor, yani plaket almak ve vermek artık önemsenmiyor.

Çünkü bu bollukta kriter yok, amaç yok, herkese verilen plaketler önemsiz gibi geçiştiriliyor.

Aslında plaket almak çok değerli, onurlu bir iş, maksat spor olsun diye yapılmamalıdır.

Gazeteciyi, televizyoncuyu çağır, plaket verilecek de, masrafsız, coşkulu bir sunum ile Show yaptır, al sene plaket dernekçiliği...

Bu işin düşündürücü yanı, plaketi almak, vermek artık önemsenmiyor gibi bir hava yaratılıyor.

Bunun önlemi, az, öz, hak edene plakettir.Yoksa bu işin cıvığı çıkar.

Bütün sivil toplum kuruluşlarımıza üstün başarılar..

19 Mart 2012

Selam ve saygılarımla"