MD : " Kime Yazduracuh derken..."

MUHABİR DEDE'NİN KALEMİNDEN

" Kime yazduracuh derken. "

"Selamün Aleyküm muhteremler..

Epey bir zamandur ahvali durumumuzu, arzuhalimizi, dile getiremedüğümüzü biliysiniz.

Gareysarın halını anlatacak bir kaleme ıhtiyaç doğiy dediler..Güven yiğenim de haber etmiş ki, 'De haydı bir şeyler yazdurda eccük insanların gafasınada bir şeyler işlesin' deyi. Etrafa bakıyrım, insanların her biri, bir telden çaliy, kimse kimseyi dinlemiy, hökümet açıklama yapiy temüzlük + mesafe + ağzızı maskiyle örtün deyi ille kim dinliy ki...?

Neyse efendüme söyliyim..helbetteki bizlerinde yazduracağı bir şeyler olacaktur.

Kime yazduracuh..?

Tosuncuğu everdük daha gapıyı bacıyı tanımiy. Eksiden o'na deyidim yazdurıydım..Gayfenin önünde otururken tıfıl bir (öğrenciymiş) çocuk yanıma geldi. 'Muhabür Dede, artuk yazularunu okuyamuyruk, yazdurmıymısın' dedi..Vula yavrım yazduracuk emme adam bulamıyrım ki kime yazduram dedim..'Ey Ben ne güne durıyrım' dedi.. Vulaaa... bir sevindim emme..Eyi ya dedim ben deyim sen yazda Şebin Medya da okusunlar.... Emme dedi adımı deme yosam baaa kızanlar olur dedi..'Tıfıl de getsin' dedi..Eyi ya dedüm. Pekala..

Artuk Tıfıla yazduracağum mektüblerimi..

Bizimki bir havasınan cep tilefonunu çıkardı cebinden..'De şimdi anlat Dede' dedi..

Vula yavrım dedim..Kağıdın kalemin yokmu dedim.. 'Dede sesi kaydedecem.. oradan dinler ben yazarım' dedi..Emme baa bak dedim. Eksük yazarsan garışmam dedim.. 'Temam' dedi ben saa okur öyle gönderürük yayınlanur dedi. Pekala dedim..Eyi ya dedim..helbette tıfılcukta garşuluksuz iş yapar mı..? Okul ehtiyaçlarını garşulamaya yardım edecük besbe..

Tüm okuyucularıma merhaba..

Cihan-ı alemi saran salgundan Gareysarda etkilendi helbette.

Her gün dört bir yandan açuklama yapılıy ki; Tikkat edin, ellerizi sabunlayın,temüz olun, mesafeli durun, ağzıza maske takmadan gapıya çıkman, ağız ağıza verip sohbete tutuşman, kalabaluğa garışman, galabaluk etmen, oradan efendime söyliyim çocukları, gençleri, her kimse, ehtiyarların yanına yaklaşturman, salgunu taşıyanlar çoğaldı. Ehtiyarların bünyeleri galdurmıy daha oğrenemediniz mi daha..? Hersimi çıkartman.

Tıfılda cep telefonunu yanıma koydu gapıya getti..Durmıy ki yanımda 'Aman dede uzaktan seslen baa..' deyi..Malum durum..

Vula yavrım duyın mı benii..? Bu tilefonun yüzü garardı..çalışıy mıı..?

'Çalışur dede..sen devam et' deyi..

Neyse efendüme söyliyim..nerede galmuştuk..?

Helbette ki gurbetten vetanını garipseyenler, bayramı da bahane ederek koyüne, şehirine neyse getti..Getti emme salgunuda tetüklediler..'Ey biz ne ettük' deyiler..? Nasın neytiniz..? Ey gurbanınızı herkes yerinde kessiydi..seyahatleride bu yılda galdursıydılar olmazmıydı..? Yooook efendim..ekonomi çökerse yaa..Vula yavrım gedin işize..salgın deyisiniz bundan öte bir şey var mıı..? Ne anlıysınız siz salgun deyince..Adam öliy daaa...Hastahaneleri görmiymisiniz...? Nefes alamıy nefes..Günde kaç dene adam gediy aramızdan..Yazuk günah değül mü..? vebali kimin omzunda..? Ey ehmalkarlar..Ey vurdum duymazlar...yazuk..yazuk..Açın gulağıız eyi dinleyin..guralsa gural uyacaksınız..Gafasına gore değil, nizami olarak..

Gençler deyilermiş ki bize bir şey olmaz..nasıl olmiy..? Dünyada haberiiz var nı..? Gedin hastanelerede bakın..'Ey ilaç içerük eyi oluruk'...Ya haydi ki olamadın allah korusun da..O'nu da geçtük.Ya bu cuarayı ağzından bırakmıyanlara ne diyecük..? Vula yavrım etmen eylemen..Cuaranın dumanıda yayıy salgunu öğrenemediniz mi daha..?

'Açuk havada maskemi takulur..?' deyiler...Aha bu uzmanlara azecük gulak verin..ne deyiler..Havada asılı kalan damlacuklar tehdit olıştıriy deyiler..Ne anlıysın bundan..? Çarşuda geziysin..ağzun açuk..senden önce birinin geçtüğü yerden sende geçtin..adam hapşurdu, öksürdü. neyse, damlacuk havada asılı kaldı, o da geldi senin burnunun, ağzının içine girdi..Aha sana salgun..heç mi akıllanmıysınız..'Ey biz koydeyük rahatuk..' Pekala daha bir şey demiyrim..

Gıymetli hemşehrilerim..

Bu günlük bu gaden yeter..

Tıfılda camdan sesleniy..Tilefona kaydetti ya sesi. Birezde kendü ilave edecektür..Oradan internete yazacak verecek, şebin Medya dan okuyacaksınız..

Heyirli gunler diliyrim..Kendize mukayyet olun..Kimseden kimseye fayda yok..Tırnağınız var ise başınızı gaşıyın. Ona gore hareket edin..

El demiş öğüdü verür emme öğünü vermez..

De kalın sağlıcakla..

Muhabir Dede..

16.Eylül.2020

Şebinkarahisar"